Hur man bakar Baklava – Ett enkelt recept

Baklava är en utsökt och klassisk efterrätt som har sina rötter i Mellanöstern. Den består av lager på lager av filodeg, fylld med hackade nötter och sötad med sirap eller honung. Att baka baklava hemma kan verka komplicerat, men med denna steg-för-steg-guide kommer du att upptäcka att det är enklare än du tror. Här är hur du gör din egen baklava, perfekt för alla tillfällen.

Ingredienser till Baklava:

 • 500 g filodeg
 • 300 g hackade valnötter eller pistaschnötter
 • 200 g smält smör
 • 1 tsk kanel (valfritt)

För sirapen:

 • 2 dl vatten
 • 400 g socker
 • 1 msk citronsaft
 • 1 msk honung

Instruktioner:

 1. Förbered Nötfyllningen: Blanda de hackade nötterna med kanel i en skål. Kanel är valfritt men tillför en fin smaknyans till baklavan.
 2. Förbered Sirapen: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt det sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Tillsätt citronsaft och honung, låt sjuda i ytterligare 2 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna.
 3. Förbered Filodegen: Smält smöret. Pensla ett lager smör i en ugnsfast form. Lägg ett ark filodeg i formen och pensla det med smält smör. Upprepa processen med filodegen och smöret tills du har lagt ungefär hälften av filodegsarken.
 4. Lägg till Nötfyllningen: Sprid ut nötfyllningen jämnt över det sista lagret av filodeg. Fortsätt sedan att lägga på filodegsark, och pensla varje ark med smör, tills alla ark är använda.
 5. Skär Baklavan: Innan du bakar, använd en vass kniv för att skära baklavan i diamant- eller fyrkantiga bitar. Detta gör det enklare att servera och sirapen kan tränga in ordentligt.
 6. Baka: Förvärm ugnen till 175°C. Baka baklavan i den förvärmda ugnen i cirka 40-50 minuter, eller tills den är gyllenbrun och krispig.
 7. Tillsätt Sirapen: Så snart baklavan kommer ut från ugnen, häll den svalnade sirapen jämnt över den heta baklavan. Låt den sedan svalna helt, vilket gör att sirapen absorberas ordentligt.
 8. Servera: När baklavan har svalnat, är den redo att serveras. Den kan förvaras i rumstemperatur i en lufttät behållare i upp till en vecka.

Att baka baklava är en konstform som kräver tålamod och noggrannhet, men resultatet är en otroligt belönande och läcker efterrätt som kommer att imponera på dina gäster. Med denna guide är du väl förberedd för att skapa en underbar baklava som kommer att bli en favorit vid många tillfällen.

Hitta fler recept på Matlagning & Recept