När är midsommar 2024?

Midsommar är en av de mest älskade högtiderna i Sverige, känd för sitt firande av sommarsolståndet med dans, sång och traditionella festligheter. Datumet för midsommar varierar från år till år eftersom det alltid firas på en fredag. Midsommarafton, som är själva höjdpunkten av firandet, infaller den fredag som ligger närmast den 24 juni.

För år 2024 kommer midsommarafton att infalla den 21 juni. Det är den dag då svenskar över hela landet samlas för att dansa runt midsommarstången, klädd med blommor och blad, och njuta av en festmåltid som ofta inkluderar sill, potatis och jordgubbar. Dagen efter midsommarafton, midsommardagen, är också en ledig dag och ger många möjligheten att fortsätta firandet eller bara vila upp sig efter gårdagens festligheter.

Detta traditionella firande markerar starten på den svenska sommaren och är en tid då många passar på att umgås med familj och vänner, ofta i sommarstugor eller i naturen.

Roliga fakta midsommar 2024

Midsommar är en fest fylld med traditioner, symbolik och en hel del skoj. Så här är några roliga och intressanta fakta om midsommar 2024 och firandet i allmänhet:

  1. Ljusaste dagen på året: Midsommar firas nära sommarsolståndet, vilket är den dag på året då det är som ljusast i Sverige. I norra delarna av Sverige, som i Kiruna, går solen faktiskt aldrig ner under denna period. Detta fenomen kallas midnattssol.
  2. Midsommarstången: En av de mest ikoniska symbolerna för midsommar är midsommarstången (eller majstången). Denna kläs med grönska och blommor och reses upp för att sedan dansas kring. Ursprunget till denna tradition är lite av ett mysterium, men många tror att det har förkristna rötter som en symbol för fertilitet och växtkraft.
  3. Sill och nubbe: Maten är central i midsommarfirandet, och traditionell midsommarmat inkluderar sill i olika former, kokt färskpotatis med dill, gräddfil och gräslök. Därtill är det vanligt att svenska snapsvisor sjungs när snapsen (eller ”nubben”) serveras. Dessa drycker och rätter är inte bara goda; de är en del av en ritual som stärker gemenskap och feststämning.
  4. Jordgubbarnas tid: Jordgubbar är nästan lika synonymt med midsommar som midsommarstången. Den svenska jordgubben, som är extra söt och saftig, är ofta höjdpunkten i efterrätter under midsommar. En klassisk midsommardessert är jordgubbar med grädde eller glass.
  5. Spådomar och magi: En gammal tradition säger att om en flicka plockar sju sorters blommor under tystnad på midsommarafton och lägger dem under sin kudde, ska hon drömma om sin framtida make. Detta är en av många folkliga traditioner som handlar om kärlek och framtidsutsikter som är vanliga under midsommar.
  6. Musik och dans: Midsommar är en tid då levande folkmusik och traditionella danser som ”Små grodorna” tar stor plats. Dessa danser, som ofta är enkla och inkluderar både barn och vuxna, spelas runt midsommarstången och skapar en gemenskaplig och livlig atmosfär.
  7. En helg i naturen: Många svenskar väljer att fira midsommar på landsbygden eller i sommarstugor. Att vara nära naturen och ta ett morgondopp i en sjö eller havet är för många en oumbärlig del av midsommarfirandet.

Midsommar 2024 blir en fantastisk tid för att uppleva dessa traditioner, vare sig du är i Sverige eller firar på annat håll i världen. Det är en dag som verkligen hyllar ljuset, sommaren och gemenskapen bland vänner och familj.