Två resenärer med resväskor går mot en gränsövergång mellan EU och Sverige, passerar parkerade bilar, trafikskyltar, lådor – kanske till och med tullfri alkohol. Gröna träd och vägskyltar syns under en klar himmel.

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige inom EU

Du får ta in 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter starköl till Sverige från ett annat EU-land – så länge det är för eget bruk. Det här är riktvärden, inte absoluta gränser, men överskrider du dem måste du kunna bevisa att alkoholen inte är avsedd för försäljning.

Många svenskar handlar alkohol i länder som Tyskland, Estland eller Danmark på grund av lägre priser. Det är helt lagligt, men bara om vissa krav uppfylls. Tullverket har tydliga riktlinjer – och det är din skyldighet att känna till dem innan du kliver ombord på färjan eller packar bilen.

Vad menas med ”eget bruk”?

Eget bruk innebär att du ska använda alkoholen själv eller dela den med vänner och familj – utan att sälja vidare. Det spelar ingen roll om du bara bjuder på ett bröllop eller en grillfest. Så länge du inte säljer, räknas det som privat konsumtion.

Men myndigheterna tittar också på andra faktorer än bara mängden:

  • Hur ofta du reser

  • Hur mycket du tar med dig varje gång

  • Om du har alkohol förvarad hemma

  • Hur du transporterar alkoholen (t.ex. i kartonger vs i bagageutrymme)

  • Om du har tydliga kvitton

Därför kan även mindre mängder beslagtas om det finns misstanke om att alkoholen är avsedd för vidareförsäljning.

Tullens riktvärden – inte taket, men en gräns att ta på allvar

Tullverket i Sverige använder sig av så kallade ”riktvärden” för att avgöra vad som kan anses rimligt att föra in. Tabellen nedan visar vad du får ta med dig från ett annat EU-land – förutsatt att det är för privat bruk:

Typ av dryck Maxmängd enligt riktvärde
Spritdrycker 10 liter
Starkvin (>15%) 20 liter
Vin 90 liter
Starköl (>3,5%) 110 liter

Om du håller dig inom dessa mängder är det i praktiken sällan några problem. Men om du överskrider dem måste du ha dokumentation och ett trovärdigt syfte.

Vad händer om du tar in för mycket?

Om Tullverket misstänker att alkoholen är för annat än eget bruk kan den beslagtas, även om du inte har överskridit riktvärdena. I värsta fall kan du åtalas för olovlig införsel eller smuggling, vilket kan ge böter eller i grova fall fängelse.

Du kan också bli av med din bil om alkoholen transporteras i fordonet och det klassas som hjälpmedel vid brott.

Kan man ta in mer om man delar upp på flera personer?

Nej, varje person som reser måste följa riktvärdena. Det är inte tillåtet att skriva kvitto på någon annans inköp eller föra in dubbla mängder genom att hävda att det är för två personer – om det i praktiken är du som har köpt allt.

Reser du med barn gäller särskilda regler. Barn under 20 år får inte föra in alkohol alls – oavsett om det är till dig eller någon annan.

Alkoholen måste fraktas av dig

En annan viktig regel är att du själv måste ha transporterat alkoholen från inköpslandet. Det räcker inte att du har beställt den via nätet eller bett någon annan ta med den åt dig. Då klassas det som distanshandel, vilket kräver att du betalar svensk alkoholskatt och moms.

Sammanfattning: Lagligt – men inte gränslöst

Du får ta in alkohol till Sverige från andra EU-länder för privat bruk – men bara inom vissa riktvärden och med rätt avsikter. Tullverket gör en samlad bedömning, och det är du som resenär som måste kunna styrka att allt är i sin ordning.

Var ärlig, dokumentera dina köp och känn till reglerna så slipper du onödiga problem vid gränsen.